Chleb orkiszowy na zakwasie

Jak zrobić chleb orkiszowy i jeszcze na zakwasie? Najpierw potrzebujesz kilka dni wcześniej wyrobić swój zakwas (tylko za pierwszym razem trzeba tyle czekać, kiedy zakwas będzie gotowy, możesz piec chleb nawet codziennie ), oraz odpowiednią formę do chleba (lub formę typu keksówka). Ja używam glinianej formy do chleba, na którą potrzebujesz takie oto proporcje:

ok. 500 g mąki orkiszowej

160 g zakwasu

ok 370 ciepłej wody

ok 3 łyżki soli

Uwaga

Jeśli masz mniejszą formę zmniejsz odpowiednio składniki:

350 g mąki

130 g zakwasu

300 g ciepłej wody

2 łyżki soli

Jak sama nazwa wskazuje, aby zrobić chleb orkiszowy potrzebujesz mąkę orkiszową, najlepiej oczywiście byłoby, żebyś samodzielnie mieliła ziarna orkiszu i sama wyrabiała mąkę (tzn. z pomocą młynka), ale możesz też kupić sprawdzoną mąkę orkiszową.

A więc, jeśli chcesz zjeść zaraz po obudzeniu cieplutki zdrowy chlebek musisz zacząć wszystko już poprzedniego wieczora.

Wyrabiasz chleb po prostu mieszając wszystkie składniki, a następnie wlewasz całość do natłuszczonej formy. Formę do chleba należy lekko natłuścić, ewentualnie wyłożyć papierem do pieczenia.

Konsystencja wydaje ci się trochę luźna? To nic, w tym momencie ciasto nie może być zbite. Przykryj ściereczką i zostaw na minimum 8 godzin.

Po tym czasie włącz piekarnik i ustaw 220 stopni na 45 minut. Chleb włóż od razu do piekarnika mimo, że nie jest jeszcze rozgrzany. Chlebek będzie się tam stopniowo rozgrzewał.

Po 45 minutach delikatnie obróć formę i wyłóż chleb pozostawiając go jeszcze na kilka minut w piekarniku. Jeśli chleb nie odchodzi od formy odczekaj chwilkę, pomóż mu drewnianą łyżką wyjść lub połóż wilgotny ręcznik kuchenny na dno formy. Et voilà!

Teraz robie nasz chlebek ”na oko”, według konsystencji. Przetestuj ile dać wody, aby Twój chleb miał taki smak, jak Tobie odpowiada.

Smacznego 🙂

 

 

 

2 odpowiedzi do “Chleb orkiszowy na zakwasie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *