Zawijany chlebek ziołowo czosnkowy genialnie sprawdza się zwłaszcza w sezonie grillowym.  Przepis z książeczki ThermoEuro wydanej przez Thermomix Polska.

Co potrzebujesz?

przygotować masło ziołowe i ciasto na chlebek. Do dzieła!

Masło ziołowe:

  • 60 – 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 10 g bazylii, świeżej, tylko liście
  • 60 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka soli

Ciasto: 

  • 600 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 300 g wody, letniej
  • 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g oleju rzepakowego
  • masło, ilość do natłuszczenia tortownicy

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj składniki na ciasto, powstała masę przełóż do miski obsypanej mąką
  2. Teraz przygotowujemy masło ziołowe. Cebulę, czosnek, bazylię i pietruszkę mielimy. Następnie dodaj miękkie masło oraz sól.
  3. Rozwałkuj na stolnicy z ciasta prostokąt 30×40 cm o grubości około 0.5 cm.
  4. Nałóż masło ziołowe na ciasto, po czym potnij 5 cm paski
  5. Każdy pasek złóż w harmonijkę i wypełnij nimi nasmarowaną masłem formę.
  6. Tipp: Możesz użyć sylikonowej formy, tak żeby tłuszcz wytapiający się podczas pieczenia nie kapał  lub zabezpiecz formę do ciasta folią aluminiową, tak by wytapiający się tłuszcz pozostał w folii.

200 stopni / 30 -40 minut w zależności od piekarnika (aż się zarumieni)