Zawijany chlebek ziołowo czosnkowy genialnie sprawdza się zwłaszcza w sezonie grillowym. Przepis z książeczki ThermoEuro wydanej przez Thermomix Polska.
Co potrzebujesz?
przygotować masło ziołowe i ciasto na chlebek. Do dzieła!
Masło ziołowe:
- 60 – 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 10 g bazylii, świeżej, tylko liście
- 60 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka soli
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 300 g wody, letniej
- 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
- ½ łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 50 g oleju rzepakowego
- masło, ilość do natłuszczenia tortownicy
Przygotowanie:
- Wymieszaj składniki na ciasto, powstała masę przełóż do miski obsypanej mąką
- Teraz przygotowujemy masło ziołowe. Cebulę, czosnek, bazylię i pietruszkę mielimy. Następnie dodaj miękkie masło oraz sól.
- Rozwałkuj na stolnicy z ciasta prostokąt 30×40 cm o grubości około 0.5 cm.
- Nałóż masło ziołowe na ciasto, po czym potnij 5 cm paski
- Każdy pasek złóż w harmonijkę i wypełnij nimi nasmarowaną masłem formę.
- Tipp: Możesz użyć sylikonowej formy, tak żeby tłuszcz wytapiający się podczas pieczenia nie kapał lub zabezpiecz formę do ciasta folią aluminiową, tak by wytapiający się tłuszcz pozostał w folii.
200 stopni / 30 -40 minut w zależności od piekarnika (aż się zarumieni)